Який вихід біогазу з різних видів субстратів??

 

Переваги біогазових установок встигли оцінити багато власників фермерських господарств, тваринницьких комплектів, птахофабрик та ін. Користь і ефективність цих комплексів не піддається жодному сумніву, адже при переробці органіки в них виділяється газ, подібний за хімічним складом з природним. Об’єм біогазу, що виділяється, в першу чергу, залежатиме від виду використаної сировини. Що традиційно застосовується для цих цілей?

 

·         Трав'яна частина рослинних культур - силос. Безумовними лідерами в цій групі є суміш стеблів і качанів кукурудзи та силос зернових - при їх переробці виділяється 451,3 куб. м. і 214,1 куб. м. газу відповідно.

 

·         Коренеплоди, овочі або зернові культури (насіння). Особливо ефективна переробка ріпаку (644,5 куб. м.) та картопляного крохмалю (605,6 куб. м).

 

·         Отримання біогазу з водоростей в майбутньому може скласти гідну конкуренцію переробці відходів виробництва. Вже зараз існують технології, що дозволяють здійснювати цей процес.

 

·          Жир, масло - абсолютні «чемпіони» з кількості газу, що виділяється.

 

·         При переробці відходів тваринництва, птахівництва та харчової промисловості також утворюються великі обсяги біопалива.

 

Яку б сировину для отримання біогазу Ви не планували використовувати, установка дуже швидко окупає всі витрати на її будівництво і починає приносити суцільні вигоди своїм власникам.

 

Чому вигідно отримувати біогаз з органічних відходів?

 

Тваринницький сектор, вирощування рослинних культур і багато інших галузей промисловості передбачають велику кількість органічних відходів. Використання біогазових станцій на таких підприємствах дозволяє зменшити витрати на обслуговування господарства, отримувати збалансоване і збагачене корисними речовинами добриво і швидко переробляти виробничі відходи. Подібні установки - це екологічні, сучасні та високотехнологічні конструкції, які дуже швидко окупають всі витрати на їх будівництво і починають приносити чистий прибуток. Біопаливо зазвичай використовується для опалення, освітлення, обслуговування цехів, воно може застосовуватися для роботи двигунів внутрішнього згоряння і т.д. Оснастивши своє підприємство біогазовою установкою, Ви звільняєте себе від додаткових комунальних витрат і створюєте власну енергетичну базу, що забезпечує експлуатаційні потреби господарства.

 

 

Силос та енергетичні культури

 

Субстрат

Суха речовина

%

Органічна суха речовина

%

Вихід біогазу

м3

Метан

CH4

%

Силос суданської трави (1й укіс, початок цвітіння)

21.9

90.3

98.0

52.6

Люцерна (2й укіс)

35.0

87.6

141.0

54.8

Силос конюшини (1й укіс початок цвітіння)

35.0

88.6

185.1

55.1

Стебла кукурудзи і качани (суміш) 2% сирої клітковини

65.0

98.0

451.3

52.6

Зелене жито, кінець цвітіння

30.0

88.6

149.7

53.3

Кукурудзяний силос

33.0

95.8

185.3

52.2

Трав'яний силос

40.0

89.2

208.3

54.1

Просо, фаза воскової стиглості

35.0

88.5

162.7

53.0

Силос фуражної суміші (вика, овес, ячмінь), стадія цвітіння

35.0

88.5

168.3

54.1

Силос фуражної суміші (вика, овес, ячмінь), стадія цвітіння

14.0

80.0

75.4

55.9

Силос листя цукрового буряка

18.0

80.5

88.2

54.4

Силос зернових (цілу рослину), повне зерно

42.0

94.2

214.1

52.1

Силос пшениці (цілу рослину)

40.0

93.6

187.7

52.4

Силос червоної конюшини (1й укіс)

30.0

87.0

140.1

55.3

Силос жита / тритикале

38.0

93.2

176.6

52.4

Силос конюшини (2й укіс, початок цвітіння)

35.0

88.3

159.4

54.7

Силос червоної конюшини (2й укіс)

30.0

87.8

137.9

55.2

Силос жита (2й укіс, стадія цвітіння)

35.0

88.3

169.7

53.9

Трав'яний силос (1й укіс), початок інтенсивного зростання

25.0

87.8

132.2

54.6

Кукурудзяний силос, глянцева стиглість, повне зерно

35.0

96.0

201.5

52.3

 

 

 

Коренеплоди, зерно, насіння.

 

Субстрат

Суха речовина

%

Органічна суха речовина

%

Вихід біогазу

м3

Метан

CH4

%

Ячмінь дворядний

87.0

97.2

578.5

52.7

Кукурудза суха

87.0

98.3

590.3

52.8

Овес

87.0

96.7

501.1

54.1

Бурякова, мелясна стружка

89.6

92.0

569.0

51.9

Свіжий цукровий буряк

23.0

91.9

147.1

50.8

Стружка цукрового буряка

91.6

94.6

594.3

50.6

Жито

87.0

97.8

597.0

52.0

Соняшник

88.0

96.6

594.5

63.5

Пшениця

87.0

98.1

598.2

52.8

Горох

87.0

96.3

581.4

55.0

Ріпак

88.0

95.5

644.5

65.7

Картопляні пластівці

88.0

94.7

556.3

50.6

Картопляний крохмаль

83.6

99.5

605.6

50.0

Картопля свіжа

26.0

93.4

177.1

51.4

 

Овочі.

 

Субстрат

Суха речовина

%

Органічна суха речовина

%

Вихід біогазу

м3

Метан

CH4

%

Овочеві відходи

15.0

76.0

57.0

56.0

Цибуля

9.6

94.0

80.3

65.0

Цибулева шкірка

82.4

67.0

267.8

65.0

Морква

11.9

88.3

73.3

52.0

Кольорова капуста

9.6

92.7

59.2

56.0

Свіжий гарбуз

8.4

91.5

50.9

55.8

 

 

Жир, олія.

 

Субстрат

Сухое вещество

%

Органическое сухое вещество

%

Выход биогаза

м3

Метан

CH4

%

Жир

95.0

92.0

874.0

68.0

Гліцерин

100.0

99.5

845.7

50.0

Лянна олія

99.9

99.9

1222.6

68.0

Рапсова олія

99.9

99.9

1197.6

68.0

Соєва олія

99.9

99.9

1222.6

68.0

Подсолнечное масло

99.9

99.9

1222.6

68.0

 

 

 

Відходи тваринництва.

 

Субстрат

Суха речовина

%

Органічна суха речовина

%

Вихід біогазу

м3

Метан

CH4

%

Рідкий свинячий гній

6.0

85.0

20.4

60.0

Свинячий гній с підстилкою

22.5

82.5

74.3

60.0

Овечий навоз

30.0

80.0

108.0

55.0

Рідкий гній худоби на відгодівлі

10.0

85.0

34.0

55.0

Свіжий коров’ячий гній

25.0

80.0

90.0

50.0

Гній молочних корів

8.5

85.0

20.2

55.0

Гній молочних корів із залишками годування

8.5

85.0

25.3

55.0

Кінський гній

28.0

75.0

63.0

55.0

Послід курячий, сухий

40.0

75.0

80.0

55.0

Послід курячий, свіжий

15.0

75.0

100.0

65.0

 

 

Відходи харчової промисловості.

 

Субстрат

Суха речовина

%

Органічна суха речовина

%

Вихід біогазу

м3

Метан

CH4

%

Канига

15.0

84.0

60.5

55.0

Соєве лушпиння

90.0

95.1

516.7

52.7

Картопляна барда, свіжа

6.0

86.7

35.0

56.3

Вівсяні пластівці

91.0

98.1

619.7

53.5

Пивна дробина, свіжа

24.0

95.5

122.2

59.3

Висівки

89.0

86.5

262.4

50.7

Силосована пивна дробина

26.0

95.2

136.5

59.1

Яблучна мезга

22.0

97.6

111.6

51.7

Соєве борошно

87.0

93.3

551.6

61.2

Пшенична барда, рідка

6.0

94.0

36.1

58.9

Кукурудзяний глютен

90.5

97.9

597.1

66.0

Лактоза

100.0

99.7

756.0

50.0

Незбиране коров’яче молоко

13.5

94.7

114.9

62.8

Півні дріжджі, варені

10.0

91.8

60.7

62.1

Півні дріжджі, сухі

90.0

91.9

505.8

61.0

Старий хліб

65.0

97.2

482.0

52.8

Відходи пекарень

87.7

97.1

650.6

52.8

Відводи сироварні

79.3

94.0

673.8

67.5

Харчові відходи з низьким вмістом жиру, вологі

14.4

81.5

75.4

59.8

Харчові відходи з високим вмістом жиру

18.0

92.3

126.5

62.0

Маслянка, свіжа

8.0

92.3

54.4

59.2

Казеїн

88.0

93.1

567.4

69.1

Знежирене молоко, сухе

94.1

91.7

628.7

57.7

Ріпакове борошно

88.6

92.1

496.1

59.8

Соняшникове борошно

89.4

91.9

488.2

61.3

Різні харчові відходи

40.0

50.0

120.0

60.0